27.9. 2013

Newsroom – napětí i zábava pod taktovkou Aarona Sorkina

Seriál Newsroom, který na sebe upozornil mimo jiné i na letošním udílení cen Emmy, se zatím u nás velké popularity nedočkal, což je obrovská škoda. Pokud máte rádi napětí, humor a inteligentní zábavu, neváhejte a vtrhněte rovnou do víru televizního zpravodajství!

O čem to je?

O partě amerických novinářů, kteří se v době převažujícího zpravodajství o vyklouznutých bradavkách a milostných aférách tvrdohlavě snaží dělat svou práci dobře a seriózně. Ačkoliv to zní naivně a klaďácky až k pláči, bát se nemusíte – nechybí kupa cynismu ani tepání do vlastních řad a postavy mají k neposkvrněným svatouškům daleko.

Aaron Sorkin boduje

Za seriál je zodpovědný Aaron Sorkin, který stál například za snímkem Social Network. A i Newsroom nese jeho charakteristický rukopis – svižný děj založený na dialozích, které ze sebe postavy zpravidla sypou s kadencí kulometu a špikují ho svérázným humorem. Nudit se rozhodně nebudete, ani to není ten typ seriálu, který si pustíte jako kulisu. Newsroom vtáhne a pohltí a jako bonus si oprášíte události let nedávno minulých.

Fikce a realita

Newsroom spojuje život fiktivní televizní stanice a jejích pracovníků a reálné události americké i světové politiky. Ačkoliv prezentace USA coby světové morální autority a pohled na „válku za svobodu“ zpravidla přijdou Evropanovi zcestné, jiné pohledy do zákulisí politiky i novinářské práce jsou až bolestně trefné. Například po nakouknutí do novinářského autobusu, v kterém žurnalisté doprovází kandidáty na volebních kampaních, budete tlouct hlavou o stůl a nejspíš přijdete na to, že ať už jste v životě dělali jakkoliv hroznou práci, byla to vlastně ještě selanka....

Děj

Nechceme moc spoilovat, a tak vyzradíme jen to, že Newsroom začíná ve chvíli, kdy do televizní stanice s nekonfliktním a rezignovaným moderátorem vtrhne ambiciózní a idealistická produkční s Don Quijotským plánem dělat složité a kvalitní vysílání, o kterém se předem ví, že zaujme jen minimální publikum. A aby toho nebylo málo, jedná se o moderátorovu dávnou lásku, s kterou se rozešli více než ve zlém

Publikování nebo další šíření obsahu serveru uzij.cz je bez písemného souhlasu společnosti Webový servis Company s.r.o. zakázáno.